برنج دمسیاه را می‌توان از نظر عطر و طعم به‌عنوان بهترین برنج ایرانی معرفی کرد ماندگاری بعد از پخت برنج دمسیاه فوق‌العاده است. طول دانه خام ۷.۵ میلی‌متر و طول دانه پس از پخت ۱۲.۱۵ میلی‌متر  می باشد، این نشان دهنده آن است که برنج دمسیاه آستانه خوب قد می کشد  علت نام‌گذاری این برنج ایرانی به برنج دمسیاه به این خاطر می‌باشد که رنگ ریشک یا دم شلتوک آن سیاه می‌باشد. برنج دمسیاه آستانه آشرفیه به دلیل سختی کاشت و کم محصول بودن در هکتار با کاهش کشت مواجه شده و نایاب می‌باشد. این برنج یکی از انواع برنج صدری است که از زمان قدیم  بسیاری از کشاورزان در استان گیلان آن را می کاشتند، این رقم در مناطقی از استان گیلان که از لحاظ مرغوبیت شالیزار در سطح بسیار بالایی می باشد کشت می شود. در استان گیلان زمین های کشاورزی لاهیجان و آستانه‌اشرفیه از کیفیت مرغوبی جهت کشت برنج دمسیاه برخوردار می باشد. هنگامی که نام برنج آستانه اشرفیه به گوش ما می خورد، ناخودآگاه در ذهن ما تصویری از مزارع برنج و شالیزار های سرسبز این مناطق تداعی می شود که بهترین نوع برنج ایرانی را در سطح کشور در این منطقه شمالی کشت می شود. معروفیت و مرغوبیت برنج دمسیاه تولید شده آستانه اشرفیه به عطر و طعم آن بر می گردد و همواره دارای ارزش خوراکی بسیاری است. 

آستانه اشرفیه در ۳۵ کیلومتری رشت واقع است و فاصله  آن تا شهر لاهیجان ۷ کیلومتر است. همچنین از شمال به بندر کیاشهر و به فاصله  ۱۷ کیلومتری قراردارد. این شهر علاوه بر موقعیت جغرافیایی مناسب خاک بسیار حاصل‌خیزی نسبت به شهرهای مختلف گیلان دارد. به دلیل داشتن رود خانه  سفیدرود در دل خود. زیرا این رودخانه  با ارزش، آبرفت‌های خوبی را با خود می‌آورد. شالیزار و باغ‌های کشاورزی در کناره  سفیدرود در این شهر به وفور دیده می‌شود. برنج آستانه اشرفیه به همین دلیل از مزغوبیت بالایی برخودار می باشد در این منطقه برنج دمسیاه آستانه اشرفیه و برنج هاشمی کشت می شود. یکی از مزیت‌هایی که رودخانه  سفید رود به این شهر می‌دهد، عدم سیلاب در این شهر است. زیرا باوجود باران‌های فراوانی که در طول زمستان و پاییز می‌بارد؛ سفیدرود آب‌ها را به سمت خود کشیده و به دریا می‌راند. در گذشته این شهر در ساحل سمت چپ سفیدرود قرار داشت اما با تغییر مسیر این رودخانه هم‌اکنون در سمت راست این رودخانه قرار گرفته‌است

 

طرز پخت برنج دمسیاه آستانه آشرفیه

برنج آبکش شده اساس بسیاری از غذاهای سنتی و ایرانی است . پلوهای مخلوط نظیر عدس پلو ، لوبیا پلو ، زرشک پلو و … با برنج آبکش تهیه می شود و همچنین خورش ها و کبابهای ایرانی در کنار برنج دمسیاه سرو می گردد. پخت برنج دمسیاه کمی دشوارتر از سایر برنج ها می باشد و به دقت بیشتری نیاز دارد.

 برای پخت برنج دمسیاه ، اولین مرحله خیساندن آن است. برنج را بعد از پاک کردن، با آب ولرم یا سرد بدون این که مدام چنگ بزنید، چند مرتبه بشویید. برنج را در دیگ نسبتا بزرگ ریخته تا برنج پس از خیس خوردن و زیاد شدن حجم آن دچار شکستگی نشود به دیگ آب و نمک اضافه کنید. نگران مقدار نمک در روش آبکشی نباشید چرا که بعد از آبکشی می توانید با ریختن آب، نمک اضافی آن را بگیرید ولی اگر می خواهید برنج را به صورت کته بپزید، نمک آن را به اندازه بریزید یعنی آب برنج نه شور باشد و نه بی نمک.

برای خیس خوردن برنج حداقل ۳ تا ۴ ساعت زمان لازم است. البته بعضی برنجها رو باید یک شب قبل خیس کرد که  این به نوع برنج و تازگی و کهنگی برنج بستگی داره . برنج های کهنه رو میشه از قبل خیس کرد و با خیس کردن خیلی کیفیت بهتری پیدا میکنند البته اگه دیر خیس شوند و مدت کمی داخل آب بوده باشند هنگام پخت برنج دمسیاه آب بیشتری طلب میکنند تا ری کنند. ولی برنج های تازه با خیس کردن زیاد کیفیت خودشون رو از دست میدهند و باید مدت کمی در آب مانده باشند و هنگام پخت هم آب کمتری برای پختن طلب میکنند .قابلمه موردنظر را انتخاب کرده و دوسوم آن را آب بریزید. بگذارید آب کاملا جوش بیاید. به این نکته توجه داشته باشدی که اندازه قابلمه در دون دون شدن و ری برنج تاثیر دارد اندازه باید تناسب داشته باشد.

قابلمه نه خیلی کوچک و نه خیلی بزرگ باشد بصورتی باشد که دانه برنج در حال جوش می باشد بتواند بطور آزدانه حرکت کند.

زمانی که آب به جوش آمد آب برنج را خالی کرده و در قابلمه حاوی آب در حال جوش بریزید و صبر کنید تا داخل آب جوش بپزد. قابلمه ای که برنج توش میجوشه باید جای کافی برای جوشاندن برنج داشته باشه . توی آبش میتونین از کمی روغن ( یک قاشق ) استفاده کنین تا برنج بهتر قد بکشه و بهم نچسبه و دانه دانه بشه .بعضی از آشپز ها موقع جوشاندن برنج داخل آب آن می توانید دو قاشق آبلیمو یا سرکه می زیزند تا رنگ آن سفید شود و قد بکشد. بعضی ها از حلقه های پیاز استفاده می کنند. بعضی نیز در پایان کار وقتی می خواهند برنج را آبکش کنند کمی یخ داخل برنج می ریزند تا بهتر قد بکشد.

برای آنکه از زمان آبکش کردن برنج مطمئن شوید، یک دانه برنج در حال جوش را بردارید و بین دو انگشتتان له کنید یا داخل دهانتان بگذارید. مغز دانه برنج نباید سفت، زبر و خشک باشد.

وقتی از پخت برنج دمسیاه مطمئن شدید، آن را داخل آبکش ریخته و روی آن آب ولرم بریزید تا هم نمک اضافه برنج گرفته شود و هم کمی از حرارت بیفتد. بعد از آبکش کردن بهتره قابلمه ای که برای دم کردن برنج در نظر گرفته شده جا دار باشه و روغن هم داغ باشه . در صورتیکه مایلید ته دیگ عالی بدست آورید اولا ته دیگ چرب تر باشد و پس از چرب نمودن ته دیگ مقداری خمیر به ته دیگ بمالید و روغن بیشتری روی آن بریزید. بعضیها یکدانه تخم مرغ را زده و با برنج و زعفران مخلوط نموده ته دیگ میریزند که ته دیگ مطبوعی بدست آید. برنج رو هم کله قندی یا هرمی داخل قابلمه میریزن . یعنی وسط قابلمه برنج بیشتری ریخته میشه سپس در قابلمه را ببندید؛ در این مرحله شعله اجاق باید زیاد باشد. البته قبل از اینکه در قابلمه را بگذارید با دسته کفگیر داخل برنج چند سوراخ ایجاد کنید. بعد از قرار دادن دم کنی، وقتی صدای جزجز به گوشتان خورد و از قابلمه کمی بخار بیرون زد، دم کنی را بگذارید و شعله را کم کرده و بگذارید برنج دم بکشد.

از کنار اجاق گاز کنار نروید!! قدیمی ها هنگام استفاده در قابلمه های رویی یا آلومینیمی دست شان را خیس می کردند و به جدار بیرون قابلمه می زدند اگر صدا می داد وقت گذاشتن دمکنی بود!اگر برنج در مدت طولانی دم بکشد بهتر است تا اینکه عجله کنید و ته دیگ تان بسوزد و برنج تان بوی سوخته بگیرد.

نکات در مورد پخت برنج دمسیاه

برای داشتن پلو سفید و قد کشیده باید اول از همه در نظر داشت که نوع برنج خیلی مهم است. از برنج مرغوب دمسیاه استفاده کنید.

اگر هنگام پخت کته و موقع جوشیدن برنج در آب، متوجه شدید که برنج خیلی شور شده است، داخل آب برنج چند تکه سیب زمینی پوست کنده بریزید. سیب زمینی، شوری غذا را به خود جذب می کند.اگر قبل از آبکش کردن برنج متوجه شوری آن شدید، موقع آبکش کردن، مقدار آب بیشتری روی برنج آبکش شده بریزید.اگر دیگر کار از کار گذشته بود و کاری برای جبران شوری برنج نمی توانستید انجام دهید خورش را کم نمک بپزید.

برای آماده کردن پلوی زعفرانی مقداری پودر زعفران را در مقداری آب جوش داخل یک استکان کوچک حل کرده و استکان را موقع دم کردن روی برنج قرار دهید و در قابلمه را بگذارید تا زعفران هم همراه برنج دم کشیده و رنگ آن پررنگ تر شود.

 

 

برای خرید برنج دمسیاه اینجا کلیک کنید

 

 

Related Posts:

پلوی قالبیطرز تهیه پلوی قالبی فرانسوی برنج خمام زادگاه برنج هاشمی brown riceبرنج قهوه ای چیست و طرز پخت برنج قهوه ای برنج محصول استراتژیکاهمیت برنج ایرانی به عنوان محصول استراتژیک برنج هاشمی چه ویژگی های دارد و طرز پخت برنج هاشمی فروشگاه دون دونتولید برنج و مصرف برنج در سطح جهانی

برچسب ها: ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  ,  , 

آشنایی با تاریخ چای ایرانی

پخت برنج هاشمی گیلان

پخت برنج دمسیاه آستانه اشرفیه

برنج ,آب ,دمسیاه ,پخت ,قابلمه ,داخل ,برنج دمسیاه ,پخت برنج ,ته دیگ ,برنج در ,آستانه اشرفیه ,برنج دمسیاه آستانه ,دمسیاه آستانه اشرفیه ,برنج آستانه اشرفیه

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

پاپتی فروشگاه های زنجیره ای آسیادوچرخ سرزمین فایل عرقیات گیاهی والمستغفرین بالاسحار آموزش بورس در اصفهان | تضمینی | ارائه مدرک از وزارت علوم اللهم عجل لولیک الفرج بحق زینب کبری سلام الله علیها جایی برای همه اقتصاد روز کلن نوین سیستم | نوین سیستم